Technologia obróbki mechanicznej karpi
w gospodarstwach akwakultury i zakładach przetwórstwa ryb.
Poradnik

Logo karp



Operacja


Celem operacji jest wspieranie wzmacniania rozwoju technologicznego, innowacji i transferu wiedzy.

Zgodnie z celem operacji opracowany zostanie kompleksowy program doradczy wykorzystywania nowoczesnych (dostępnych) maszyn i urządzeń oraz do obróbki i przetwarzania karpi na produkty spożywcze i paszowe, dostosowane do wymagań współczesnego rynku żywnościowego. W perspektywie pozwoli to na lepsze dostosowanie rodzajów produktów spożywczych, jakie można wytwarzać z karpi do warunków współczesnego rynku, czyli do potrzeb i upodobań konsumentów, tak aby utrzymywać popyt na wyroby z karpi przez cały rok  i przełamać dotychczasową tradycję, ograniczającą sezon popytu na karpie, w 90%, na okres świąt Bożego Narodzenia.
Realizacja tego celu przyczyniłaby się zrównoważonego rozwoju tradycyjnej w Polsce od wieków stawowej hodowli karpi, a także do wzmocnienia pozytywnej roli środowiskowej, przyrodniczej, ekonomicznej i społecznej tej dziedziny gospodarki (akwakultury). 
Planuje się, że program ten zostanie opracowany jako szczegółowy, monograficzny poradnik i wydany zostanie w formie książkowej. Przewiduje się, że opracowany w takiej formie program doradczy posłuży  ogółowi producentów  karpi w Polsce oraz zakładom przetwórstwa ryb jako podstawa do przygotowania indywidualnych, optymalnych strategii biznesowych i marketingowych  prowadzenia i rozwoju swojej działalności gospodarczej. 
Planuje się, że w poradniku tym szczegółowo przedstawione zostaną  skonstruowane w ramach niniejszego projektu, a także powstałe w projektach wcześniej realizowanych, specjalistyczne maszyny i urządzenia do mechanicznej obróbki karpi do postaci tusz, tzw. „dzwonek”, płatów, „bezostnych” filetów, pasków ze świeżych i mrożonych filetów.
W ramach projektu planuje sie wykonanie 4 etapów.