Technologia obróbki mechanicznej karpi
w gospodarstwach akwakultury i zakładach przetwórstwa ryb.
Poradnik

Logo karp



Etap II


1. Mechanizacja obróbki wstępnej karpi - opracowanie koncepcji urządzenia do porcjowania  tuszek karpi - dzwonkownicy:


- analiza surowca pod kątem obróbki,


- rozpoznanie patentowe i literaturowe sposobów porcjowania tuszek ryb,


- analiza znanych sposobów pod kątem ich przydatności do porcjowania tuszek karpi na dzwonka, uwzględniając nie tylko poprawność technologiczną podziału lecz również możliwość zaprojektowania urządzenia możliwie prostego i niewielkiego, dostosowanego do pracy w małych i średnich przetwórniach stacjonarnych oraz kontenerowych,


- wytypowanie rozwiązania korzystnego ze względu na ww. kryteria.

2. Mechanizacja obróbki wstępnej karpi – opracowanie przemysłowej wersji urządzenia do porcjowania  tuszek karpi - dzwonkownicy.