Technologia obróbki mechanicznej karpi
w gospodarstwach akwakultury i zakładach przetwórstwa ryb.
Poradnik

Logo karp



Konferencje naukowe


Etap I

W ramach informacji i promocji projektu zrealizowano także dwa referaty na konferencjach związanych z mechanizacją przetwórstwa spożywczego. Pierwszy referat został wygłoszony na branżowej Konferencji Naukowej „Postęp w Inżynierii Żywności i Komercjalizacja Wyników Badań”. Konferencja odbyła się w dniach 17-20.09.2019 roku w Janowie Lubelskim. Referat miał charakter informacyjny, promujący założenia operacji „Technologia obróbki mechanicznej karpi w gospodarstwach akwakultury i w zakładach przetwórstwa ryb. Poradnik”. Drugi referat został wygłoszony także na branżowej konferencji z zakresu budowy i eksploatacji maszyn przemysłu spożywczego. Była to konferencja BEMS 2020, która odbyła się w Mikołajkach. Wygłoszono tam referat pt. „Potrzeby i uwarunkowania w zakresie mechanicznej obróbki karpia na potrzeby hodowców i w małej skali przetwórstwa przemysłowego” (autorzy: Jarosław Diakun i Marek Jakubowski). Zaprezentowany materiał stanowi część rozpoznawczą z elementami, które będą zawarte także w monografii (poradniku) będącej finalnym efektem realizowanej operacji.
 

Etap II

W ramach informacji i promocji wyników zrealizowanego etapu II projektu wygłoszono referat na konferencji bezpośrednio związanej z mechanizacją przetwórstwa spożywczego. Referat został wygłoszony na XXII Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „POSTĘP W INŻYNIERII PRODUKCJI” 2021”. Konferencja odbyła się w dniach 14-17.09.2021 roku w Kazimierzu Dolnym. Referat miał charakter informacyjny, promujący opracowane rozwiązanie dzwonkowania karpi. W ramach konferencji wygłoszono referat pt. „Analiza techniczna i technologiczna porcjowania tuszek karpi – dzwonkownica dla gospodarstw akwakultury i zakładów przetwórstwa ryb” (autor: Marek Jakubowski). Zaprezentowany materiał stanowi część właściwą opracowania w zakresie dzwonkowania karpi, które będzie zawarte także w monografii (poradniku) będącej finalnym efektem realizowanej operacji.