Technologia obróbki mechanicznej karpi
w gospodarstwach akwakultury i zakładach przetwórstwa ryb.
Poradnik

Logo karp



Etap I


1. Przegląd i analiza, pod względem ich przydatności do wykorzystania w planowanym programie, rezultatów dotychczas zrealizowanych projektów z zakresu mechanicznej obróbki karpi:


- przeprowadzenie analizy możliwości adaptacji urządzeń powstałych w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013”projektu "Kompleksowy system przetwarzania karpi na nowoczesne produkty spożywcze i paszowe" urządzeń do celów określonych w niniejszym programie (dzwonkownicy, urządzenia do cięcia filetów na paski oraz wycinarki nerki z odpadu po płatowaniu),


- rozpoznanie patentowe i literaturowe sposobów mechanicznego, zastosowanego w odgławiarce z cięciem okołoskrzelowym, wzajemnego przesuwu noża odgławiającego i ryby,


- analiza znanych i stosowanych sposobów,


- wytypowanie rozwiązania korzystnego dla istniejącej odgławiarki.

 

2. Mechanizacja obróbki wstępnej karpi - opracowanie zmechanizowanego sposobu przesuwu ryby względem noża odgławiającego oraz jego dostosowanie do odgławiarki z cięciem okołoskrzelowym.

 

 

22postepowanie
zlecenie usług badawczo rozwojowych dla realizacji Etapu I
więcej