Technologia obróbki mechanicznej karpi
w gospodarstwach akwakultury i zakładach przetwórstwa ryb.
Poradnik

Logo karp




ZOSTAŁ ZREALIZOWANY

Etap II
1. Mechanizacja obróbki wstępnej karpi - opracowanie koncepcji urządzenia do porcjowania  tuszek karpi - dzwonkownicy:
- analiza surowca pod kątem obróbki,
- rozpoznanie patentowe i literaturowe sposobów porcjowania tuszek ryb,
- analiza znanych sposobów pod kątem ich przydatności do porcjowania tuszek karpi na dzwonka, uwzględniając nie tylko poprawność technologiczną podziału lecz również możliwość zaprojektowania urządzenia możliwie prostego i niewielkiego, dostosowanego do pracy w małych i średnich przetwórniach stacjonarnych oraz kontenerowych,
- wytypowanie rozwiązania korzystnego ze względu na ww. kryteria.

2. Mechanizacja obróbki wstępnej karpi – opracowanie przemysłowej wersji urządzenia do porcjowania  tuszek karpi - dzwonkownicy.

Wykonawcy:

Politechnika Koszalińska                   RAPORT 2_PK  

Morski Instytut Rybacki                     RAPORT 2_MIR