Technologia obróbki mechanicznej karpi
w gospodarstwach akwakultury i zakładach przetwórstwa ryb.
Poradnik

Logo karp

Etap 3


Mechanizacja obróbki wstępnej karpi - opracowanie koncepcji urządzenia do cięcia filetów świeżych i mrożonych na paski oraz urządzenia do oddzielania nerki od pozostałości po filetowaniu lub płatowaniu karpi:


- analiza surowca (kręgosłupów po maszynowym filetowaniu i płatowaniu), 


- rozpoznanie patentowe i literaturowe sposobów cięcia filetów świeżych i mrożonych na paski,


- rozpoznanie patentowe i literaturowe sposobów oddzielania nerki od pozostałości po filetowaniu lub płatowaniu karpi,


- wytypowanie rozwiązań obu urządzeń, korzystnych ze względu na ww. kryteria.


- analiza znanych sposobów pod kątem ich przydatności do wymienionych rodzajów obróbki, 

 

Wykonawcy:

Politechnika Koszalińska                    RAPORT 3_1_PK  

Morski Instytut Rybacki                      RAPORT 3_2_PK